amerikkalainen, florida, Internet, Lehtietiikkaa, media, sanomalehti, toimituspolitiikka, usasuomeksi

Etiikkaa ja politiikkaa?

Eilen oli eilen ja tänään on tänään - Suleyman Demirel

Mikä mediapimento?

Amerikan Uutiset kirjoitti jo helmikuun 15. Suomipäivien ollessa vasta alussa, juhlaviikon olevan mediapimennossa. Toivottavasti  päätoimittajalle on tapahtunut vain alitajuinen lipsahdus sanojen valinnassa. Media tarkoittanee väliainetta, välittäjää tai keinoa, välinettä. Suomipäivät eivät suinkaan olleet ”mediapimennossa”, vaan Suomipäivät eivät näkyneet paljoakaan Lake Worthin ja Lantanan katukuvassa.

Suomipäivät saivat mukavasti paikallisesti julkisuutta. Päivien mediavastaavanakin toiminut Arlene Tervakoski teki suuren työn saadessaan Suomipäivien etukäteisjutut ja jopa ohjelman julkaistuksi, maksutta, paikkakunnan valtalehdissä, Palm Beach Postissa ja hieman etelämpänä olevassa Sun-Sentinelissä.

Suomipäivillä oli myös myös suomenkielisiä toimittajia, mm. Jonathan Riikonen Vapaa Sana-lehdestä, torilla osastoaan pitivät myös Finnish American Reporter  ja internet-julkaisu USAsuomeksi.com, joten juttuja varmaan vielä riittää tuleviinkin numeroihin.

Sinivalkoisia lippuja olisi tietysti mukava nähdä vaikkapa Lake Worthin pääkatujen suomalaistaustaisissa yrityksissä Suomiviikon aikana. Amerikan Uutiset voisi näyttää esimerkkiä, eikä silloin Media olisi pimennossa.

Kuvaamisesta tuli nyt tiedotusta

Siitä on vain kolme lyhyttä vuotta, kun Amerikan Uutiset moitti pääkirjoituksessaan, tietysti nimeltä mainitsematonta Internet julkaisua valokuvien ottamisesta yleisillä paikoilla. Silloin paperilehti piti tuomittavana, että ”satoja” kuvia tilaisuuksista otetaan kysymättä kohteiden mielipidettä. Kameramiehillä kun oli vain yrityksen logopaidat päällä.  Nyt kun lehdelle on tullut tarve houkutella uusia asiakkaita myös digitaalimaailman kautta, on kuvien ottaminen muuttunut ilmeisesti tiedottamiseksi. Silloinkin vedottiin lehden toimituksen etiikkaan, lehden toimituspolitiikkaan ja Suomen lain mukaiseen yksilönsuojaan, Amerikassa. Jopa nimettömät mielipidekirjoitukset hyväksyttiin, jos ne noudattivat lehden valitsemaa linjaa.

Nyt on ollut mukava seurata kookkaan kameramiehen toimia Suomipäivillä, kamera on räpsähdellut ahkerasti sisä- ja ulkotiloissa. Mukava myöhemmin kuulla,  onko etiikka, politiikka vai Suomen yksilönsuoja nyt muuttunut vai onko vain tullut jokin muu tarve.

Sananvapaus on jo Perustuslaissa

Nyt lehtiä kiukuttaa, että muutkin kertovat paikkakuntien tapahtumista, joskus aroistakin asioista. Asioista kiinnostuneet, joskus jopa niissä osalliset, voivat nykyisin esittää yhteisistä asioista omia mielipiteitään muuallakin kuin paperilehden palstoilla.

Tasapuolisen toimituspolitiikan lehdet eivät myöskään hylkää omalla nimellä kirjoitettuja, hyvin perusteltuja mielipidekirjoituksia tai edes ehdota niiden julkaisua maksettuna ilmoituksena.

Maailmassa oli mielipidekirjoitussivuja ”blogeja” vuonna 2010 noin 152 miljoonaa, joista 49% Yhdysvalloissa ja noin 64% amatöörien ylläpitämiä. Blogin ”Web Login” voi kuka tahansa avata koska tahansa – ja kirjoittaa mitä tahansa. Siellä julkaisuun ei vaikuta kyseenalainen lehtimiesetiikka eikä toimituspolitiikka vaan kaikki halukkaat saavat äänensä kuuluville ilman sensurointia tai toimituksen tietoista valintaa. Kirjoittajat kun ovat aina itse vastuussa kirjoituksistaan.

Paperilehdet ovat menettäneet rajusti suosiotansa, myös mainonnassa, sillä ketä kiinnostaa enää lukea kaksi viikkoa vanhoja uutisia nopean tiedonvälityksen aikana. Useat Internet-sivut ja blogit ovat todella amatöörien tekemiä, jotkut saattavat olla karheampia kuin toiset. Nopea tiedonvälitys kuitenkin kiinnostaa, sen todistaa ennätykselliset yli 11.000 kävijää USAsuomeksi.com sivulla päivässä.

Timo Vainionpaa/USAsuomeksi.com

3 kommenttia artikkeliin ”Etiikkaa ja politiikkaa?

 1. Vanha sananlasku Suomesta? toteaa, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Olet Timo oikeassa, että tämän hetken tiedonvälitys toimii periaatteella nopeat syövät hitaat, eli netistä näkee nopeammin. On sitten ihan eri asia, millaista tietoa välitetään ja mikä lukijaa tai kuulijaa kiinnostaa.
  Uutinen on ajankohtaisen tapahtuman julkaiseminen. Jokin reportaasi käsittääkseni perustuu osin kirjoittajan omiin näkemyksiin. Molempien tyylien pitää olla rehellisiä. Mielestäni niin nettijulkaisun kuin paperilehden on arvostettava toisiaan ja toivottavan menestystä toisilleen. Ehkä kannataisi täällä Suomessakin lisätä rakentavien juttujen julkaisemista? Olen journalistiurani tässä vaiheessa vihdoin ymmmärtänyt, että mitä kylvää, sitä niittää.

  Terveisiä Etelä-Pohjanmaalta ja nähdään keväällä

  Pauli Mörsky

 2. ”EILEN OLI TÄNÄÄN ON TÄNÄÄN” JA HUOMINEN ON JO TULEVAISUUTTA

  Tulevaisuudessakin tämä suomalais-yhteisö tarvitsee teitä TIEDOTTAJIA. Kyllä me suomalaiset tykätään teistä tiedottajistamme.

  Pääsiäisrauhaa vain kaikille!

  Aulis

 3. Edelliseen mielenilmaisuuteeni tuli otsikkoon lyöntivirhe. Korjataan se nyt. Piti sanoa, Että:

  ”EILEN OLI EILEN JA TÄNÄÄN ON TÄNÄÄN” JA HUOMINEN ON JO *TULEVASUUTTA

  *Tulevaisuudessakin tarvitsemme omaa tiedoitustoimintaa tänne USA:n suomalais-yhteisöihin.
  Kyllä tänne kaksi-kolme, jopa useampikin tiedoittaja mahtuu.

  Eletään vain rauhassa ja aloitetaan Pääsiäisajan rauhan vietto jo nyt?

  Aulis Kähkönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s