florida, kirkko, Lake Worth, Luterilainen, usasuomeksi

Häviääko St. Andrewin luterilainen kirkkokin suomalaisilta?

St. Andrewin luterilainen kirkko, Lake Worthissa, Floridassa

St. Andrewin luterilainen kirkko on suurten muutosten edessä, kuten muutkin Floridan suomalaisalueen pysyviksi luullut instituutiot.

Kuten Floridan suomalaisen Lepokodinkin, St. Andrewin kirkon olemassaolosta saadaan kiittää aikaisempia siirtolaissukupolvia, jotka antoivat aikaansa ja rahansakin saadakseen kirkon keskelle silloin suomalaista Lake Worthia. Kirkko pystytettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1955.  Vielä 1970 ja 80-luvuilla kirkko täyttyi sunnuntaisin sanankuulijoista. Kirkossa oli oman suomalaisen papin lisäksi myös kokopäiväinen kanttori ja toimistosihteeri, talvikausina Suomesta saatiin vielä ns. turistipappikin mukaan.

Nyt kirkon talous on kovilla.  Kirkon rahoitus on kokonaan seurakuntalaisten harteilla, muita avustuksia ei kirkko juurikaan saa. Pelkästään Floridassa pakolliseen ilmastointiin joudutaan käyttämään satoja dollareita vuodessa. Erilaisia tapahtumia ja pienryhmien toimintaa haluttaisiin järjestää, mutta varoja ei ole. Kirkon tiloissa toiminut pienten lasten Suomi Koulu on jo lopettanut, samoin monet muut kirkon  tapahtumat. Pyhäkoulu toimii vielä, samoin rippikoulunuoria konfirmoidaan joka vuosi.

Suomalaisväestön vähentyessä on kirkon seurakunta vastaavasti pienentynyt. Nykyisin seurakunnassa on noin 200 rekisteröitynyttä jäsentä, jotka ylläpitävät seurakunnan toimintaa. Päätösvaltaa seurakunnassa käyttää seurakuntaneuvosto, jossa on 10 jäsentä, seurakunnan pappi mukaanluettuna. Tähän mennessä ”kieliriitoja” ei juurikaan ole ollut, nykyisessä neuvostossa on vain 4 suomea puhuvaa jäsentä papin lisäksi. Koska suomenkieltä äidinkielenään puhuvat ovat kuitenkin vähemmistönä, on se jo vaikuttanut kirkon tarjoamiin ohjelmiin, kirkon toiminta on vähitellen muuttumassa entistä enemmän englanninkieliseksi.

Joulukuun 2. päivä St. Andrewin kirkkoon valitaan uusi seurakuntaneuvosto. Neuvostoon ehdokkaiksi voivat tulla seurakuntaan kuuluvat, pysyvästi seurakunnan alueella asuvat. Tämä  ehto sulkee ”lumilinnut” tehokkaasti pois seurakunnan hallinnosta.  Nyt on täällä Floridan suomalaisalueella olevan suomalaisyhdyskunnan ryhdistäydyttävä ja löydettävä omat ehdokkaansa seurakuntavaaleihin ja käytävä ehdottomasti äänestämässä suomenkielisiä kirkon hallintoon.

Muutoin kirkkokin on pian vain englanninkielinen.

Timo Vainionpaa
USAsuomeksi.com

5 kommenttia artikkeliin ”Häviääko St. Andrewin luterilainen kirkkokin suomalaisilta?

 1. Amerikan Suomalainen vaesto on taydellisesti Amerikkalaistunut, jokainen huolehtii ainoastaan ”omasta navastaan” . Suomalainen Kauppakamari, Kunnia Konsuli, Finlandia Foundation ja Iso Kenkaiset ovat hiljaa kuin kusi sukassa. Finlandian Foundationin johtaja jopa julkisesti ilmoitti, ”en ole kiinnostunut Suomalaisten asioista”. ( Lepokoti )
  Paikallinen Suomalainen yhteyskunta on kuin lammaslauma ilman paimenta.
  Toivottavasti Finlandia Foundation johtajalla on sen verran alya jaljella, han han vapaaehtoisesti jattaa ero anomuksen ?
  Kun edesmenneet johto hahmot; Arvo Katajisto ja Alfons Ukkonen olivat remmissa, Kirkko oli taynna, lepokoti tuotti voittoa.

  ”Emme ole Ruotsalaisia Vanajaleisiksi emme halua tulla, olkaamme Suomalaisia”

 2. TOTTA OVAT TEPPO jOKISEN HUOMIOT

  Jostakin syystä nämä Tepon mainitsemat yhteisöt ja piirit kokevat viimevuosina Suomesta
  tänne Flo-ridaan muuttaneet ikään kuin ”aivokääpiöiksi”, vaikka asia on todella toisin päin.

  Nyky-Suomi on nykyisin aika korkeasti kehittynyt valtio ja sieltä nykyisin tänne muutavat suomalaiset osaavia ja kouliintuneita. Monasti paljon kouliintuneempia, kuin jotkut täällä
  pitkääån vaikuttaneista ns. kielisistä suomalaisista.

  Nämä lähes osaamattomat ”kieliset suomalaiset” ovat kuitenkin täällä röyhkeästi kaapanneet
  vallan aika monissa foridalaisissa suomalais-yhteisöissä, Etenkin niissä joilla on ollut rahaa ja taloudellista merkitystä ja jälki jo näkyy. Suomalainen Lepokoti on jo saatu lähes polvilleen ja
  nyt näyttää saman kohtalon kokevan myös St. Andrewin Luterilainen kirkko?

  MITÄ TÄHÄN VOISI SANOA?
  Lainaan omia sanojani, jotka sanoin n. 8 vuotta sitten Lepokodin Hallituksen kokouksessa.
  *Sanoin tuolloin vastauksena erään Sylvian suomalaisuutta ja suomekieltä parjanneeseen
  ”hoono soome” lausuntoon:

  ”KAIKKI FLORIDAN SILTOJEN ALUKSET OVAT EHKÄ TÄYNNÄÄN HYVÄÄ ENGLANTIA
  TAITAVIA ASUJIA, MUTTA EI HEILLÄKÄÄN VÄLTTÄMÄTTÄ OLE TAITOA JOHTAA MITÄÄN LIIKEYRITYSTÄ, NIIN KUIN EI TEILLÄKÄÄN NÄYTÄ OLEVAN”?

  Aulis Kähkönen

 3. Olen asunnut aluella yli 30v…ja muistan hyvin kuinka nuorena yritin littya mukaan toimintoihin, sinilimaisena oletin etta nuori energiani olisi tervettulutta ja haluttua, minut kaanettiin monesta toiminsasta pois sanomalla ” ei me teita nuoria tanne haluta, tule kun vanhenet” no ei sita kovin paljon sen jalkeen vitsi menna kun pois kaanetaan. Tama suomalaisten Amerikkalaistuminen on tapahtunut sen takia etta ei ollut ihmisilla ajatusta nahda pitkan tahtaimelle ja ottaa nuoria vastaan avoimin sylin. Nyt sitten on yhteiso kuolemassa kirjaimellisesti pois, saalittavaa mutta totta.

 4. Yli 30 vuoden ajan olen talvisin käynyt Pyhän Andreaan kirkossa, sunnuntaiaamun jumalanpalvelukset ovat olleet lämminhenkisiä ja olen kokenut kirkon omakseni. Masentavaa on kuuulla, että seurakunta on jakaantumassa. TIedän myös, että etenkään vanhukset eivät halua käydä kirkossa iltaisin.

  Ehdotukseni on, että seurakunta myy kirkon ja siirtyy pitämään jpt LWn keskustaan. Esim. Calvary Methodist kirkko on hyvällä paikalla ja kaikkien tavoitettavissa. Pastorin tunnen ja pappilakin on vastapäätä asuntoamme. Suomen kirkolla on yhteistyösopimus metodistien kanssa, me hyväksymme heidän lapsikasteensa ja voimme toimia kummeina puolin ja toisin.

  Uskon, että sillä 10000 €lla, jolla Suomen evl kirkko avustaa St Andrewin seurakuntaa vuosittain, voisi vuokrat maksaa. Näin turistit ja lumilinnut pääsisivät helposti kirkkoon.

  Reijo Tuokkola
  Kirkkoherra Nurmes Suomi
  Talvisin Floridassa jo yli 30 vuotta

 5. UUSI KOMMENTTI (2/6-13): NYT OLISI OIKEA HETKI JA KORKEA AIKA MUUTOKSIIN?

  Se mitä St.Andrewin Luterilainen Kirkko nyt ensisijassa tarvitsee, on UUDET SÄÄNNÖSTÖT,
  jotka sallisivat myös suomalaisten ns. ”lumilintujen” tulon kirkon jäsenyyteen! St.Andrewin kirkko tarvitsee todella nyt uusia tuoreita voimia ja maksavia jäseniä toimintaansa. Juuri nyt olisi sopiva
  hetki tehdä nuo tulevan toimintakauden tärkeät muutokset ja eritoten suomalaistua uudelleen!

  Mitä tulee St. Andrew kirkon sijaintiin tuolla nykyisellä, aika turvattoman tuntuisella paikallaan, olemme molemmat allekirjoittaneet samaa mieltä kirkkoherra Reijo Toukolan kanssa siitä,että
  uutta toimitapaikkaa tulisi nyt aktiivisesti etsiä. Kyllä kirkossa käyvien seurakuntalaisten, sekä
  myös tilapäis-vierailijoiden turvallisuus tulee asettaa etusijaslle?

  Egumeenisissä merkeissä

  Tuija ja Aulis Kähkönen
  Lake Worth,Florida

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s