amerikkalainen, florida, Identiteettivarkaus, Internet, luottokortti

Mitä tapahtuu, jos luottokorttisi tiedot varastetaan?

Yllättääkö luottokorttilaskusi?
Yllättääkö luottokorttilaskusi?

Viime aikoina on lehdissä ollut huolestuttavia uutisia suurten kauppaketjujen tietoturvan pettämisestä. Ensin raportoitiin Targetin kassajärjestelmän vuotaneen 40 miljoonaa luottokorttitietoa, vain vähän myöhemmin huomattiin jopa 56 miljoonan luottokorttitiedon joutuneen tietovarkaiden käsiin kaikista 1800 Home Depot-myymälästä. Home Depotin tietomurto on sikäli kavalmpi, sillä luottokorttitietoja imettiin kassajärjestelmästä usean kuukauden ajan.

Varastetut luottokorttitiedot joutuvat hämärämiesten ylläpitämille internetsivustoille, josta niitä toiset hämärämiehet voivat ostaa. Oikeiden luottokorttitietojen hinta näillä rikollisilla sivustoilla on muutama päivän varkauden jälkeen jopa kymmenen dollaria, viikon kuluttua korttitiedon hinta on pudonnut dollariin ja vanhemmista varastetuista korttitiedoista maksetaan muutamia senttejä kappaleelta.

Varastetuilla korteilla yritetään rahastaa huolettomia yrityksiä niin pian kuin mahdollista. Kortteja käytetään ostoksiin, matkalippujen ostoon, ravintolalaskuihin ja hotellien varaamiseen. Muutaman päivän aikana pystytään keräämään tuhansien dollareiden laskutus. USAsuomeksi.comin haastattelema ulkomainen hotellinomistaja kertoi jopa 60 prosenttia internetin kautta tulevista huonevarauksista hylkäytyvän väärien luottokorttitietojen takia.

Amerikansuomalainen perhe joutui vanhanaikaisemman huijauksen kohteeksi. Kaksi vuotta aikaisemmin kuolleen vaimon nimissä tilattiin postitse uusi American Express-kortti. Vaikka laskutuksen postiosoite olikin West Palm Beachiin, luottokorttiyhtiö oli suostunut lähettämään kortin erilaisista turvatoimista huolimatta Chicagoon aikaisemmin tuntemattomaan osoitteeseen.

Kortilla tehtiin laskutusta pääasiassa chicagolaisessa Walgreenin rohdoskaupoissa tuhansien dollareiden arvosta, arvattavasti maksaen ostoksen ja haluamalla loppusummalla amerikkalaiseen tapaan ”cash-back”, nostamalla puhdasta käteistä. Varkaat osasivat kuitenkin varoa, että loppusumma oli alle hälytysrajan, joten veloitukseksi saatiin aina $495.95. Walgreeneissä vierailtiin maksimiostoksilla 13 kertaa, lisäksi juhlittiin ravintolassa $1.154 dollarilla. Laskua pahaa-aavistamattoman aviomiehen maksettavaksi tuli lopulta yli $8100 dollaria noin 10 päivässä. Pahaksi onneksi lasku tuli vain paperilaskuna Floridan osoitteeseen, eikä mies saanut heti tietoa kortin tilaamisesta eikä käytöstä. Asiakastiedoissa oli myös vanhentunut sähköpostiosoite, joten tieto ei kulkenut sitäkään kautta. Pitkien selvityksien jälkeen American Express suostui kuittaamaan summan omaksi tappiokseen, järkyttyneen aviomiehen suomiloma tosin meni pahasti pilalle.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Useat luottokorttiyhtiöt ja pankit lähettävät asiakkaillensa ilmoituksen, jos korttia on käytetty tai tililtä on nostettu varoja enemmän kuin mitä on sovittu hälytysrajaksi. Tämä tietysti toimii vain silloin, kun käytössä on todella toimiva sähköpostiosoite ja se on ilmoitettu pankille tai luottolaitokselle. Toinen perisynti on olla tarkastamatta tapahtumatietoja. Liian monet ihmiset luottavat laskutuksen olevan oikein ja antavat maksupalvelun hoitaa maksut automaattisesti. Jos tililtä ei tule enää paperitiliotetta, silloin on todella syytä käydä netin kautta tarkastuskierroksella säännöllisesti.

 

Huolestunut Timo Vainionpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s