ajokortti, amerikkalainen, florida

Tarvitseeko lumilintu amerikkalaisen ajokortin?

 

Ensimmäiseksi on todettava, että Amerikassa lainopillisia neuvoja saa antaa vain laillistettu asianajaja, joten emme anna neuvoja, vaan kerromme omia kokemuksiamme ja referoimme Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles (DHSMV) sivuilta löytämiämme vastauksia.

Historiallinen munaus lainsäätäjiltä

Vuonna 2012 Floridan omat lainsäätäjät tekivät todella tyhmän virheen ja hyväksyivät ehdotuksen, jonka mukaan Floridassa ulkomaalaislta vaaditaan kansainvälinen ajokortti. Asiasta nousi suuri meteli varsinkin lähes miljoonan vuosittaisen kanadalaisen floridankävijän ansiosta noin vuotta myöhemmin ja niinpä lain täytäntöönpanoa lykättiin, mutta ei kuitenkaan hylätty kokonaan. Lopulta oikeudessa Floridan lain todettiin olevan Yhdysvaltojenkin ratifioiman Geneven vuoden 1949 tehdyn tieliikennesopimuksen vastainen, joten osavaltion laki todettiin mitättömäksi.

 

Tarvitaanko Floridassa kansainväinen kortti?

internationaldrivinglicenseFlorida Department of Highway Safety and Motor Vehicles (DHSMV) toteaa ohjeessaan:  ”Non-resident visitors to Florida who wish to drive while here are required to have in their immediate possession a valid driver license issued in his or her name from another state or territory of the U.S. or from their country of residence. You are NOT required to have an international driving permit.”

Eli Floridassa ajoneuvon kuljettajalla, joka ei ole Floridan pysyvä asukas, on oltava mukanaan voimassa oleva ajokortti, joka on myönnetty kuljettajan nimellä Yhdysvaltojen muissa osavaltioissa tai territoriossa tai kuljettajan kotimaassa. Kuljettajalla EI TARVITSE olla kansainvälistä ajokorttia.

Hieman myöhemmin DHSMV tarkentaa, ketkä lasketaan Floridan pysyviksi asukkaiksi. Luettelo alkukielellä DHSMVn sivuilla on seuraava:

You must get a Florida license within 30 days of becoming a resident. You are considered a resident of Florida if you:
1.  Enroll your children in public school, or
2.  Register to vote, or
3.  File for a homestead exemption, or
4.  Accept employment, or
5.  Reside in Florida for more than six consecutive months.

Hieman kömpelösti suomennettuna siis:

Kuljettajalta vaaditaan Floridan ajokortti 30 päivän sisällä kuljettajan tultua Floridan pysyväksi asukkaaksi. Pysyväksi asukkaaksi tulet DHSMV-sivujen mukaan seuraavien kohtien mukaan:
1.  Kirjaat lapsesi valtion kouluun oppilaaksi tai
2.  Rekisteröidyt äänestäjäksi tai
3.  Haet kotipaikka-alennusta verotukseesi tai
4.  Aloitat työnteon tai
5.  Olet oleskellut Floridassa yli kuusi kuukautta yhtäjaksoisesti

Suomen Autoliitto kannattaa kansainvälisen ajokortin hankintaa

Tarkkaan lukien Suomen Autoliiton ohjeista löytyy myös maininta, jossa kerrotaan kansainvälisen ajokortin sijaan olevan mahdollista myös käyttää virallisen kielenkääntäjän allekirjoittamaa käännöstä suomalaisesta ajokortista. Autoliitto puolustaa itse myöntämänsä kansainvälisen ajokortin käyttöä kustannuksilla, vuoden  voimassaoleva kansainvälinen ajokortti maksaa Autoliitossa 25 Euroa, kolmen vuoden kortti puolestaan 35 Euroa. Autoliiton mielestä ajokortin virallinen käännös Suomessa maksaisi noin 100 Euroa, mutta se ilmeisesti olisi voimassa vähintäin yhtä kauan kuin alkuperäinen ajokorttikin.  Yhdysvalloissa kääntämiseen saattaisi riittää julkisen notaarin allekirjoittama todistus ajokortin käännöksestä, josta lain mukaan notaaripalkkio on korkeintaan $10 dollaria. Yhdysvalloissa notaari kuitenkin vain vahvistaa allekirjoituksen, eikä käännöksen oikeellisuutta, joten käännöksen periaatteessa voi tehdä kuka tahansa kolmas, kaksikielinen mutta ulkopuolinen henkilö.

Inva-merkki on kansainvälinen

Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles (DHSMV) sivuilta myös löytyy tieto siitä, että esimerkiksi Suomessa myönnetty INVA-pysäköintilupa pätee myös Yhdysvalloissa edellyttäen että suomalaisessa luvassa on kansainvälinen pyörätuolia kuvaava symboli.

Liikennesäännöt ovat erilaiset Yhdysvalloissa

Floridan Suomesta poikkeaviin ajamista koskeviin sääntöihin on syytä tutustua. Huomattavaa on mm. , että oikealle saa kääntyä myös punaisia valoja vastaan, mutta lain mukaan VASTA täydellisen pysähtymisen jälkeen.

Koulubussien väärästä ohittamisesta on varsin ankarat rangaistukset, tätä koskevat säännöt kannattaa itsekunkin lukea uudelleen.

Viimeaikoina on tarkennettu myös monikaistaisilla väylillä ajamista. Jos monikaistaisen ajoradan oikeaan reunaan on pysähtynyt hälytysajoneuvo TAI korjaustöissä oleva ajoneuvo, on ohittavan ajoneuvon siirryttävä seuraavalle kaistalle tai hiljennettävä nopeutta 20 mailia voimassa olevaa nopeusrajoitusta alemmaksi. Määräystä todella valvotaan, joten kannattaa pitää varansa varsinkin I-95 moottoritiellä ajettaessa.

Älä näytä vanhentunutta amerikkalaista ajokorttiasi tarkastuksessa! 

Vanhentuneen ajokortin esittäminen poliisille Floridassa on rikos, josta saatetaan rangaista varsin ankarasti. Rangaistuksena voi olla esimerkiksi $250 dollarin sakko, kahden pisteen menetys ajokortilta, vakuutusmaksujen korotus, ajoneuvon huostaanotto, ehdonalaista tai jopa vankeutta.

Jos ajokortti on yli vuoden yliaikainen, tarvitaan ajokortin uusintaan, viraston niin vaatiessa, ajokokeen hyväksytty suorittaminen. Alle vuosi sitten vanhentuneen ajokortin voi vielä uusia maksamalla ajokortista vaadittava maksu ja pienehkö lisämaksu.

DHSMV-sivujen mukaan virasto lähettää ajokortin haltijalle tiedon 30 päivää ennen ajokortin voimassaolon umpeutumista viimeisimpään ajokortin haltijan osoitteeseen JOS ajokortti on uusittavissa. Uudistamiskehoituksessa ohjeistetaan ajokortin uudistaja joko henkilökohtaisesti käymään virastossa tai käyttämään Internet-palvelua.

Jos ajokortti on umpeutumassa eikä uutta korttia ole vielä tullut, kuljettajan on haettava DSHMV-toimistosta väliaikainen ajolupa. Väliaikainen lupa myönnetään 60 päiväksi, jos sekään ei riitä, väliaikainen lupa kirjoitetaan vielä uudelleen 60 päiväksi.

Floridan ajokortti myönnetään floridalaisille terveystietojen salliessa 80 vuoden ikään asti tai kahdeksaksi vuodeksi kerrallaan. Jos kortin uusija on täyttänyt 80 vuotta, ajokortti uusitaan vain kuudeksi vuodeksi kerrallaan, lisäksi vaaditaan auktorisoidun lääkärin lausunto.

Ulkomaalaisten ollessa kyseessä, ajokortti myönnetään vain I-94 viisumin tai maahantuloilmoituksen ilmoittamaan päivämäärään saakka.  henkilökohtaisen I-94 tai I-94W tietosi voit tulostaa Internet-sivulta https://i94.cbp.dhs.gov/I94 

Floridan lakien sivuilla kerrotaan myös, että vuodesta 2010 lähtien samalla henkilöllä EI voi olla DHSMVn myöntämää ajokorttia ja henkilöllisyystodistusta samanaikaisesti. Voimassaolevat kortit ovat kuitenkin vielä voimassa, mutta aikaisemmin uudistettavaa korttia uudistettaessa henkilön on päätettävä kumpi korteista jää voimaan.

Vakuutusedustaja Henry Jaakkolan antaman tiedon mukaan Floridan ajokortin vanhentuessa Suomen ajokortin esittäminen tarkastustilanteessa saattaa olla poliisin harhauttamista, josta on omat rangaistuksensa. Toisaalta toimittajan ystävä vapautettiin oikeudessa hänen esitettyään ulkomaisen ajokortin vanhentuneen Florida-kortin asemesta. Oikeus totesi hänet ajokelpoiseksi, mutta antoi tuntuvat sakot ylinopeudesta.

Entä sitten vakuutukset?

Eri vakuutusyhtiöillä on kaikilla omat käytäntönsä vakuuttaessaan autoilijoita, joilla on Floridan ajokortti ja ulkomaisia autonajajia. Hintaerot voivat olla mittavia ja niiden selvittäminen hankalaa.

USAsuomeksi.com on lähettänyt seuraavat kysymykset kolmelle suomalaisalueella vakuutuksia myyvälle yritykselle. Kunhan vastaukset saapuvat, luvassa on toinen juttu tälle samalle palstalle.

Vastauksia odotellessa julkaistaan tässä jo kysymykset:

  1. Myöntävätkö edustamanne vakuutusyhtiöt autovakuutuksen ilman Floridan ajaokorttia?
    1. Jos myöntävät, onko vakuutushinnassa eroa Floridakortin kanssa tai ilman?
    2. Voiko autovakuutuksen tehdä vanhentuneella Floridakortilla Ja saada Florida-edut, jos niitä on?
  2. Voiko autovakuutuksen keskeyttää (seisontavakuutus) kuinka pitkäksi aikaa?
    1. Jos voi, niin onko vakuutuksen uudelleenkäynnistämiselle eri maksu, kannattaako seisontavakuutus ollenkaan?
  3. Myöntävätkö edustamanne vakuutusyhtiöt turvallisen ajajan bonuksia?
  4. Voiko Suomen bonuksia siirtää floridalaiseen vakuutukseen?

 

Timo Vainionpaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s