amerikkalainen, florida, Kavallus, kirkko, sijoitushuijaus, usasuomeksi

Floridansuomalaiselle sijoitushuijarille $7 miljoonaa menettänyt Pasi Martin kertoo oman osansa tarinasta

Wivolin2018-1Pasi Martin hyvin menestynyt lahtelainen kiinteistökehittäjä ja rakentaja on pettynyt häntä huijanneen Heidi Wivolinin saamaan lievään tuomioon. ”Jos sinulta huijataan yli 7 miljoonaa ja oikeus määrää syyllisen maksamaan takaisin 2.5 miljoonaa, se on väärä tuomio”, sanoo Martin.

Pasi Martin haluaa kertoa avoimesti huijauksen ja huijatuksi tulemisen taustaa Lantanan kodissaan. Pettyneen oloinen mies ei vaikuta ”maansa myyneeltä”, vaan pikemminkin harmistuneelta. ”Itse olen rehellinen ja ikäni rakennustoiminnassa mukana ollut. Olen tottunut luottamaan ihmisten sanaan ”, toteaa Martin. ”Kyllä kuitenkin voisin sovitella päähäni isointa aasinhattua, minkä mistä vain löytää”.

 

Miljoonahuijauksen alkutahdit otettiin jo 1990-luvun alkupuolella, jolloin Heidi Wivolin työskenteli paikallisessa pankissa. Pasi Martin on vakiintunut floridankävijä, joka  tarvitsi paikallista pankkipalvelua. Kaikki toimi pankissa hyvin eikä Martin empinyt siirtyä itsenäiseksi yrittäjäksi ryhtyneen  Wivolinin sijoitusneuvontapalveluyhtiön asiakkaaksi 2000-luvun alkupuolella.

 

Wivolin oli pankissa ollessaan osoittanut olevasa taitava toimissaan, vahvasti paikallisen helluntai-kirkon toimissa mukana olevaksi, luotettavan ja rehellisen tuntuiseksi henkilöksi. Kun Wivolin sitten tarjosi Martinille hyvää sijoitusmahdollisuutta kuntien julkaisemiin joukkovelkarjoihin hyvällä korolla, Martin päätti sijoittaa suomalaisen rakennusyhtiönsä varoja kasvamaan korkoa Floridaan.

 

Rahaa Martin siirsi rahat virallisesti suomalaisen pankin kautta yrityksensä tileiltä ja ilmoitti varojen siirroista pankille ja tilitoimistolleen. Martinin myytyä useampia kiinteistöjään vuonna 2005 sijoitettavat summat kasvoivat, varoja siirrettiin Wivolinin yrityksen tilille noin 10 miljoonan Suomen markan arvosta, hieman vajaa parin miljoonan euron verran.

 

Sijoitetut varat kasvoivat mukavasti korkoa, noin 7 prosentin vuosivauhdilla – tiliotteiden mukaan. Wivolinin yritys lähetti tarkat tiedot sijoituksista ja koroista vuosittain virallisilla tiliotteilla. Erääntyneet korot sijoitetiin uudelleen Wivolin toimesta, korkotuotot Martin ilmoitti yrityksensä veroilmoituksessa Suomessa ja maksoi niistä määrätyt verot. Yhdysvalloissa kuntavelkakirjoihin sijoitetut varat olivat verovapaita, joten veroista ei Yhdysvalloissa tarvinnut kantaa huolta.

 

Kun Martin sitten 2003-2004 myi yrityksiään siirryttiin sijoituksissa miljoonaluokkaan. Onnekas, hyvän asiakkaan saanut sijoitusneuvoja vakuutti kaiken toimivan hyvin ja pääoman ja tuottojen olevan hyvässä turvassa, sillä Wivolinin yrityksestä oli tullut teksasilaisen NEXT Financial Groupin edustaja.

Elämä oli aurinkoista ja sijoitusneuvojasta tuli myös Martinin perheen ystävä. Pasi Martin vieraili usein Floridassa, vakiotuliaisina oli aina iso kassillinen suomalaista ruisleipää. Sijoitusneuvoja Wivolin vieraili myös Martinin luona Lahdessa, hän myös asui Martinin kotona Lahdessa ja Martinin vaimo kuljetti vierasta ravintoloissa, kaupoissa ja nähtävyyksissä. Keskusteluissa Heidi Wivolin päivitteli Wall Streetin kohupankkiirin Bernie Madoffin romahdusta. Madoff oli pyramidihuijauksellaan hävittänyt miljardien arvosta asiakkaiden varoja. ”Kuinka sellaista voi tapahtua, kuinka kukaan voi ottaa tällä tavalla toisten ihmisten rahat”, päivitteli Wivolin.

Wivolin kertoi Martinille myös rakennusyrittäjälle mahdollisesti kiinnostavista sijoituskohteista Väli-Amerikassa sijaitsevassa Costa Ricassa. Wivolin kertoi keräävänsä useamman sadan miljoonan dollarin arvoisen rakennuskohteen rahoituspakettia. Martin, järkevästi, kuitenkin ehdottomasti kieltäytyi osallistumasta projektiin, mutta kertoi kuitenkin kiinnostuksestaan mahdollisesti joskus käydä tutustumassa suurisuuntaiseen projektiin. Tätä sähköpostissa esitettyä mielenkiintoa tutustumiseen esitettiin myöhemmin oikeudessa Martinin lupana Wivolinille tehdä sijoituksia myös Costa Ricaan.

Kaikkiaan Wivolin ei kuitenkaan markkinoinut merkittävästi eri sijoituskohteitaan jo 12 vuotta asiakkaanaan olleelle Martinille.  Kaikki toimi joustavasti, nostamattomat korot kasvattivat mukavasti pääomaa. Lähes vuosittain korkojen laskussa oli kuitenkin pieniä virhetä, jotka naurahtaen todettin NEXT-yhtiön kömmähdyksiksi isossa yhtiössä, korot kun aina hieman vaihtelivat.

 

Lokakuussa 2013 Martin lähetti myös rahaa talonsa ylläpitomaksuihin Lantanassa. Maksut olivat kuitenkin lopulta jääneet hoitamatta eikä tilillä enää ollutkaan Suomesta pankin kautta lähetettyä rahaa.  Jossain matkan varrella oli jälleen tapahtunut ”kömmähdys”,  Martin hyväsydämisesti lähetti rahat uudelleen, parikymmentätuhatta dollaria kiinteistökuluihin.

Muutenkin rahaliikennettä oli satojen sivujen verran tiliotteella. Martinin lähetettyä Wivolinin yritykselle eräänä kuukautena lähes kaksi miljoonaa dollaria sijoitettavaksi, rahat nostettiin tililtä jo saman kuukauden aikana pienempinä 10.000 – 50.000 dollarin tasasummaisina shekkeinä, tilin pitkäaikaisen saldon pysyessä lähes nollilla.

Wivolin ja hänen perheensä varallisuus tuntui myös kasvavan mukavasti Martinin sijoitusten myötä. Wivolinin auto päivittyi  uudeksi Mercedeksi, perheelle hankittiin matkailuauto ja kesämökki Kanadasta.Myös Wivolinin yhtiökumppani Shawn O’Sullivanin asiat vaikuttivat etenevän taloudellisesti hyvin. Wivolin kertoi omista varoistaan myös avustavansa floridalaisen helluntai-kirkon,  Kotikirkon toimintaa, olihan hän kirkon johtokunnan jäsen ja rahastonhoitaja.

Yhtiön toimistossa Manalapanissa vieraillessaan Martin huomasi kuitenkin Wivolinin yhtiökumppanin Shawn O’Sullivanin kasvavan hermostuneisuuden Martinin tullessa paikalle. Toimistolla ei vaikuttanut olevan juurikaan toimintaa paitsi Martinin vieraillessa, asiasta huomatti myös hyvää viikkopalkkaa nauttinut sihteeri Sari.

Lokakuussa 2013 kupla oli jo puhkeamassa. Sijoituksista piti vapautua vuoden lopussa korkoina $300.000 dollaria, jonka Martin päätti nostaa ja kotouttaa takaisin Suomeen. Varoja ei kuitenkaan ollut tilillä lupauksista huolimatta. Puhelinsoittojen jälkeen varat luvattiin siirtää asiakastilille parissa päivässä, pääyhtiö Teksasissa kun oli taas selityksen mukaan jälleen sekoittanut tilejä. Lopulta Martin päätti kuitenkin pitää vapautuneet varat tilillä niitä nostamatta, jolloin Wivolin ja O’Sullivan vaikuttivat erittäin helpottuneelta.

Vuoden 2013 loppuun mennessä Martin oli tehnyt sijoituksia pääosin kuntien verottomin joukkovelkakirjoihin Wivolinin yhtiön kautta jo $10.4 miljoonan dollarin arvosta.

Tammikuussa 2014 epäilykset olivat jo nousseet kun Pasi Martin tuli jälleen peräämään sijoitusten korkoja. Martin oli keskustelevinaan kovaäänisesti veljensä kanssa Suomeen,  keskustelussa veljekset päättivät nostaa kaikki korot sijoituksistaan. Kun Martin kertoi päätäksestään, poistui O’Sullivan huolestuneena paikalta ja Heidi Wivolin kertoi $300.000 dollarin olevan nostettavissa seuraavana päivänä. Nyt jo Martinkin oli huolestunut talletuksistansa, tosin hänkään ei vielä tiennyt koko kataluudesta.

 

Pasi Martin palasi takaisin toimistolle seuraavana päivänä, niin vastassa oli Wivolin kasvot itkuisina. Lopulta Shawn O’Sullivan päätti paljastaa koko huijauksen laajuuden. ”Varoja ei ole koskaan sijoitettu mihinkään”, koko sijoitusrahasto oli huijausta. Kaikki rahat ovat menneet toimiston pyörittämiseen ja omistajien hyvään elämään.”

”Jos nyt menet poliisin puheille, niin ammun itseni. Minulla on ase”, sanoi O’Sullivan hyvin hermostuneena. Martin totesi, että nyt hyvät neuvot ovat tarpeen ja sai Osmo Sikaselta ohjeen soittaa Uuranniemen lakitoimistoon. Tuula Uuranniemi otti puhelun vastaan kuunteli hämmästyneenä Pasi Martinin määräyksen: ”nyt heti suomea puhuva lakimies paikalle, minulta on varastettu 10 miljoonaa”.

Tuula Uuranniemi kiiruhti Boca Ratonista pikavauhtia Manalapaniin, jossa rahoitusneuvojien toimistossa hyvin hermostunut ja itkuinen Shawn O’Sullivan ja Wivolin olivat vastassa Pasi Martinin kanssa. O’Sullivan ja Wivolin anelivat Uuranniemeltä lisäaikaa rahojen palauttamiseksi, mutta Tuula Uuranniemi kehoitti Martinia soittamaan poliisille rahoitusneuvojien huomaamatta. Martin pääsikin ulos, vedenhaun verukkeella, soittamaan hälytyksen poliisille. Poiiseja odottaessaan Tuula Uuranniemi keskusteli kylmähermoisesti ampumisella uhanneen O’Sullivanin kanssa pitkittäen keskustelua poliisia odotellessa.

Lopulta O’Sullivanin poistuessa toimistosta autolleen poliisit houkuttelivat O’Sullivanin luokseen ja saivat miehen pidätettyä ilman väkivaltaa. Hypoluxon poliisin SWAT-rynnäkköjoukot olivat piirittäneet toimiston ja O’Sullivanin pidätyksen jälkeen toimisto täyttyi kypäräpäisistä poliisesta. Poliisipäällikön ohjeesta Tuula Uuranniemi soitti FBIlle, jonka tutkittavaksi talousrikokset kuuluvat. O’Sullivan  toimitettiin väliaikaisella määräyksellä psykologiseen hoitoon itsemurhan yrityksestä.

Piiritystilantenne oli lauennut ja kavallus paljastunut. Muutamaa päivää myöhemmin Pasi Martin, Heidi Wivolin ja Tuula Uuranniemi tapasivat Uuranniemen toimistolla, jossa Heidi Wivolin tunnusti videohaastattelussa käyttäneensä Martinin varat omaan elämäänsä, luottokortimaksuihin ja palkkoihin ja koko sijoituskonseptin olleen kokonaan kuvitteellinen. Wivolin esiintyi videolla hyvin anteeksipyytävänä, lupasi jopa sormestaan timattisormukset korvaukseksi. Haastattelussa Wivolin kertoi myös yhtiökumppaninsa Shawn O’Sullivanin pettäneen myös muita, iäkkäitä ihmisiä olemattomiin sijoituksiin.

 

Toukuussa 2018, lähes viiden vuoden FBIn tutkimusten ja oikeudenkäynnin jälkeen Wivolinille luettiin tuomio Liittovaltion Fort Lauderdalen oikeustalolla. Wivolin tuomittiin maksuvälinepetoksista kahdeksi vuodeksi vankilaan, jonka jälkeen ehdonalaiseen vielä vuodeksi. Tuomiota oli kuuntelemassa vakavin kasvoin asianomistaja Pasi Martin ja hänen edustajansa Uuranniemen lakitoimistolta, Wivolinin perheen jäseniä ja Kotikirkon hallituksen jäseniä. Wivolinin pyyntöön aloittaa vankeusrangaistus vasta heinäkuussa lapsen koulun keskeytyksen takia ei suostuttu, niinpä Wivolin saatettiin ulos oikeussalista käsiraudoissa kärsimään rangaistustaan. Helmikuussa tehdyn tunnustussopimuksen mukaan Wivolin maksaa korvauksia Pasi Martinille $2,567.585 dollaria,  nimimerkille M.W.  $190.280,51 dollaria ja  Liittovaltion verotoimistolle $140.069 dollaria. Jos Wivolinilla ei ole tarvittavia varoja, pidätetään hänen palkastaan koko loppuelämän ajan 10% korvausten maksamiseksi.

Pasi Martin kertoo edelleen luottavansa ihmisiin, mutta vartioivansa määrätietoisemmin muille luottamiaan varoja. Martin mietti myös hetken, kuinka huijaus olisi paljastunut aikaisemmin. ”Itse olen syyllistynyt sinisilmäisyyteen ja hyväuskoisuuteen. Minun olisi ehkä pitänyt käyttää useampia asiantuntijoita eikä antaa liikaa valtaa yhdelle luottohenkilölle. Pankkejakaan en voi oikein syyttää. Pankit olisivat kuitenkin voineet ehkä varoittaa investoinneiksi merkittyjen tilien varojen katoamisesta pienissä erissä. Ehkä suuri tapahtumien määrä tietyillä tileillä olisi voinut nostaa punaisen lipun”.

Floridan suomalaisyhteisön suurimman kavalluksen selvittelyssä on nyt päästy  välitavoitteeseen. Rikosoikeudenkäynnissä syylliseksi todettua Wivolinia vastaan todennäköisesti nostetaan myös siviilikanne, jossa tullaan tutkimaan myös Wivolinin lähipiirin, perheen, sukulaisten ja Kotikirkon tilit yksityiskohtaisesti kadonneiden varojen kohtalon selvittämiseksi.

 

Pasi Martinia koko juttu harmittaa myös siksi, että suomalaisyhteisön huhuissa hänet ollaan jo leimaamassa syylliseksi ja epäillään koko kavallusjutun todenperäisyyttä. ”Rikoksen kahteenkin kertaan tunnustanutta ja oikeudessa syylliseksi tuomittua Wivolinia pestään jo huhuilla puhtaaksi”, manaa Pasi Martin.

 

Timo Vainionpää
USAsuomeksi.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s